Biološka obrada otpada

Ciljevi biosušenja

Proces biosušenja odvija se u zatvorenoj hali u 14 biobokseva. Proces biosušenja je u potpunosti automatiziran te se kontrolira iz nezavisne kontrolne prostorije. 

Ciljevi biosušenja su:

  • stabilizacija organske tvari:
  • smanjenje vlage;
  • povećanje ogrijevne vrijednosti otpada.

Proces biosušenja je po svojim tehnološkim karakteristikama vrlo sličan procesu kompostiranja. Cilj obrade otpada biosušenjem je ukloniti što je moguće više vode iz otpada, a čemu pridonosi toplina oslobođena aerobnom razgradnjom otpada.  Sustav ventilacije u bioboksevima omogućava cirkulaciju zraka i topline te time pospješuje proces sušenja otpada. 

Bioboks

Svaki od 14 biobokseva samostalni je sustav koji omogućava individualno vođenje procesa. Svaki je bioboks opremljen perforiranim podnim pločama ćime se omogučava konrola dovoda zraka te ventiliranje i homogeno sušenje materijala. Tijekom procesa isušivanja dovod i odvod zraka prilagođen je (preko automatske kontrole procesa) zahtjevima bioloških procesa unutar bioboksa. Rezultat procesa je suhi, djelomično stabiliziran materijal s niskom razinom vlage i na taj način otpad je pripremljen za daljnju mehaničku obradu.