Biološka obrada otpada

Ciljevi biosušenja

Proces biosušenja odvija se u zatvorenoj hali u 12 biobokseva. Proces biosušenja je u potpunosti automatiziran te se kontrolira iz nezavisne kontrolne prostorije. 

Ciljevi biosušenja su:

  • stabilizacija organske tvari:
  • smanjenje vlage;
  • povećanje ogrijevne vrijednosti otpada.

Proces biosušenja je po svojim tehnološkim karakteristikama vrlo sličan procesu kompostiranja. Cilj obrade otpada biosušenjem je ukloniti što je moguće više vode iz otpada, a čemu pridonosi toplina oslobođena aerobnom razgradnjom otpada.  Sustav ventilacije u bioboksevima omogućava cirkulaciju zraka i topline te time pospješuje proces sušenja otpada. 

Bioboks


http://kastijun.fwd.hr/staticfiles/media/filer_public_thumbnails/filer_public/f6/f1/f6f16308-0191-41fa-a998-ae6d1bd0d317/bioreaktor_za_biosusenje_s_dizalicom_i_prefor_podnim_plocama.jpg__1920x950_q85_subsampling-2.jpg

Svaki od 12 biobokseva samostalni je sustav koji omogućava individualno vođenje procesa. Svaki je bioboks opremljen perforiranim podnim pločama ćime se omogučava konrola dovoda zraka te ventiliranje i homogeno sušenje materijala. Tijekom procesa isušivanja dovod i odvod zraka prilagođen je (preko automatske kontrole procesa) zahtjevima bioloških procesa unutar bioboksa. Rezultat procesa je suhi, djelomično stabiliziran materijal s niskom razinom vlage i na taj način otpad je pripremljen za daljnju mehaničku obradu.